lunes, 1 de junio de 2009

Esport de muntanya - Escalada-



Activitat esportiva, derivada de l'alpinisme o esports de muntanya, que consisteix en pujar parets verticals amb l'objectiu de la recerca de la dificultat.

Consisteix en la utilització de la corda per assegurar la progressió de l'escalador. Els escaladors s'agrupen per "cordades" o grup d'escaladors units per una o més cordes. Les cordades acostumen a ser de dues o tres persones. El primer escalador comença l'ascensió col·locant "punts d'assegurança" a la paret assegurat pels seus companys que hauran de retenir la corda en cas de caiguda per evitar que pugui estavellar-se contra el terra. Un cop finalitzada la longitud de la corda (habitualment entre 30 i 50 metres) el primer escalador es fixarà a la paret en diversos ancoratges ("reunió") i assegurarà la pujada dels companys retenint la corda d'aquests en cas de caiguda. Aquesta seqüència es realitzarà tantes vegades com sigui necessari fins arribar al final de la paret realitzant el que s'anomena una "via" o itinerari d'escalada.

N'hi ha diferents tipus d'escalada:

*Escalada en bloc
*Escalada en sol integral
*Escalada esportiva
*Escalada clàssica
*Escalada hivernal
*Escalada grans parets
*Escalada en gel

En escalada la dificultat es mesura per graus. El grau es refereix a un tram d'escalada concret i existeixen diversos sistemes de graduació. La graduació és subjectiva, es quantifica per consens dels escaladors i està sotmesa a constants modificacions.

No hay comentarios:

Publicar un comentario